понеделник, 23 ноември 2009 г.

Гарваните


Някой, не знам кой, е изтрил снимките в блога.
Възстанових нещичко, но там където има много снимки, това е направо невъзможно.
Съжалявам за гразната картинка, която представлява блога ми. Преди злонамерения акт, беше толкова красиво.
















Минавайки по алеята го забелязах. Беше кацнал на пейка и ме гледаше. Този гарван ми стана интересен и ми се прииска да си го отглеждам в къщи. Гарваните са мистични птици, а аз откакто се помня, съм привлечена от мистичното.
А дали нямаше да ме кълве? Зарових се в интернет.

Започнах да забелязвам гарваните след като бях в Англия. Преди това чуех ли за гарван, в главата ми зазвучаваше стиха на Хр. Ботев от „Обесването на Васил Левски”:
„Гарване и ти, птицо проклета,
Над чий гроб там тъй грозно грачеш?”

или „Гарван гарвану око не вади”.

В крепостта Тауър в Лондон има гарвани – големи, охранени и екскурзоводката /мила, безцветна англичанка/ ни разказа преданието, че кралството ще бъде сполетяно от страхотно зло, изчезнат ли те. Затова и полагат специални грижи за тях. На мен ми се сториха доста страховити.
Страховита е и самата крепост Тауър. Старинна крепост. Представлява цял комплекс от сгради, заобиколени от защитни стени и ров.
Зелено иначе наоколо.














Тауър с Тауър Бридж


Първоначалното й предназначение е като крепост, кралски дворец, после затвор, място за екзекуции и мъчения, оръжейна, хазна, зоологическа градина, Кралският монетен двор, офис за обществени архиви, обсерватория, а след 1303 г. е домът на Коронните скъпоценности на Обединеното кралство.
Колко знатни хора са били заточени тук – поне 23, а други – убити. Сред затворниците са Джон Шотландски, Дейвид II, крал на Шотландия, Шарл Орлеански, Хенри VI, Томас Мор и още много.
Рудолф Хес, заместник водач на германската Националсоциалистическа работническа партия е последният затворник от държавно ниво, държан в Тауър, през май 1941 г.


Затворничка, преди да бъде убита, е Анна Болейн, майката на бъдещата кралица Елизабет I. Елизабет също е прекарала известно време зад каменните му стени. От тук е и мрачната известност на Тауър като политически затвор.

Отклоних се, а думата ми бе за гарваните. Разхождайки се из Южния парк, забелязах доста гарвани.
Те са интересни птици, умни, дори гениални. Освен това са любими животни на етолозите - самият Конрад Лоренц е отгледал десетки поколения гарвани в полудиво състояние.
Гарванът не е домашно животно, въпреки че много хора са намирали ранени или паднали малки и са ги отглеждали.
Твърди се, че гарваните могат да се научат да говорят. Дори казвали свързани неща. Могат и да броят.
Един от интересните факти за тях е, че е почти невъзможно да бъде определен пола на птицата. Освен в любовния период – тогава човекът, който отглежда гарван, става обект на ухажване. Танци, храна – най-вече брашнени червеи и няма „не искам”. Получаваш червей , в краен случай – в носа.
Гарванът е самотник, най-много да го видите в двойка.

Гарванът Corvus corax е защитена птица. Целият е черен, дори клюнът и краката. Трябва да ги пазим.

Ако решите да си вземете гарван в къщи случайно, помислете преди това. Няма да е лесно.

5 коментара:

  1. Гарвана е интелигентна птица, не случайно е символ на академичната общност. Много са умни и организирани. Ето и сега как покрай тях научих много интересни неща за Англия:)

    ОтговорИзтриване
  2. Привет, Diandra!

    Интересен е постът ти и.. надявам се, нямаш нищо против..?

    Поздрав и :-)

    ОтговорИзтриване
  3. Дими, озадачена съм и не знам как да реагирам.

    Във всички случаи благодаря ти за избора, но...като че ли с писането задоволявам вътрешната си потребност да изливам емоциите и чувствата.

    ОтговорИзтриване
  4. 'те са най-интелигентните птици...'

    ОтговорИзтриване