сряда, 7 юли 2010 г.

Шоколад




































Отчупваш парче шоколад, слагаш го в устата и по езика ти се разтича вкусно удоволствие, гали приятно небцето, рецепторите в устата изпращат сигнал към мозъка с код „щастие” и той отделя ендорфини и в резултат ти става хубаво и приятно.
Много обичам шоколад!
Колко несправедливо е бил обвиняван шоколада – че прави хората дебели, че им докарва болести, повишава нивото на инсулина, разваля зъбите и какво ли не. Обвинявали са го, че провокира нервни кризи, акне, кризи на черния дроб, епилиптичните кризи, болките в главата. Стигало се е дори до абсурдни твърдения като тези на някаква Мадам Севине, че бременна жена, която яде шоколад може да умре или да роди деца с шоколадов тен.
Сега се насърчават бременните жени да ядат шоколад, защото бременните жени със слабост към шоколада раждат "по-щастливи и по-активни деца".
Всъщност шоколадът предизвиква в организма отделянето на ендорфини. Това е евтин, лесен и достъпен начин да си доставим малко удоволствие особено, ако спешно се нуждаем от него.
Шоколадът се произвежда от какао, добито от плодовете на дървото Theobroma cacao, което произхожда от Южна Америка. Theobroma означава “храна на боговете”. В Европа какаото е пренесено за първи път в Испания едва през 16 век, независимо, че неговото използване като храна и лекарство води началото си от преди повече от 1400 години.
Първата къща за шоколад е била отворена през 1657 г. във Великобритания.
През 1847 г. в Англия се предлагат първите блокчета твърд шоколад, както прочетох в интернет.
В Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада, създавайки продукта познат като млечен шоколад.
Още през XVI в. какаото и шоколадът са били използвани като лекарства, най-вече да се възобнови загубеното тегло или за да се подобри състоянието на кожата, при болни, които са отслабнали рязко. Чрез него се стимулира нервната система и храносмилането. Техните терапевтични свойства се отнасяли и за много случаи на анемия, анорексия, хрема, спадане на либидото, температура и др.
Яденето всеки ден на 30 грама натурален шоколад или половин шоколад на седмица е идеално средство за осигуряването на защита срещу сърдечно-съдовите заболявания, включително и инфаркт. Черния шоколад може да ни предпази от атеросклероза. Някои субстанции на какаото, като кофеин, тирамин, серотонин имат стимулиращ ефект върху психиката. Тъй като съдържа още магнезий и желязо, шоколадът се явява и антистресова подсилваща храна, едновременно подсилващо и успокояващо средство.
И накрая да не забравяме, че той е един от най-големите енергийни източници (около 500 ккл в 100гр.)
За разлика от кафето, шоколадът е с по-ниско съдържание на кофеин и неговата консумация не води до безсъние, свръхвъзбуда.
Най-много шоколад в Европа консумират англичаните - 30% от продажбите на шоколад на Стария континент са във Великобритания. В Германия ядат два пъти повече шоколад, отколкото във Франция. Музеят на шоколада е в Кьолн, Германия. Белгийците са всепризнати майстори на шоколада. Те полагат усилия да произвеждат възможно най-чистия шоколад с високо съдържание на какао, приготвян единствено с какаово масло. Харесвам тяхната марка Cote d'Or, особено черен шоколад с малини. Невероятен е.
Най-често предлаганият подарък за Св. Валентин е именно шоколадът във всичките му форми и най-вече във формата на сърце.
Популярността на тъмния шоколад расте благодарение на антиоксиданите в него.
Малко хора знаят, че всъщност шоколадът е по- добър антиоксидант от плодовете и зеленчуците.
Така че хапвайте шоколад без страх, защото както е казал Хайне - Не познавам друга красота освен здравето!

p.s.Днес е Денят на шоколада и извадих това от архива /от 2008 г. по материали от интернет/ и го помествам най-отпред.


Ако постът ви харесва, кликнете за одобрение:)

9 коментара:

  1. А пробвали ли сте черен шоколад с люта чушка?

    ОтговорИзтриване
  2. аз съм пробвал шоколад със сирене, но с люта чушка ми се струва извратено :P :)
    инак и аз съм горещ почитател на шоко, конгратс за статията :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря,lammoth!
    Lindt правят шоколад с чили, ще взема да преодолея вътрешната си съпротива и да опитам най-накрая :)

    ОтговорИзтриване
  4. За мен всеки ден е ден на шоколада!:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Май и при мен е същото,tiburon!:))

    ОтговорИзтриване
  6. Oooх да е жив и здрав човекът измислил шоколада! :D Обожавам шоколад и въпреки, че всички казват, че е вредно вече съм в последна фаза на пристрастяване, така че - няма измъкване!
    А за статията - супер е, много ми допада :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, ♥˙·٠•●HRISKA●•٠·˙♥ ! Всички сме от една партия - тази на обичащите шоколад :))

    ОтговорИзтриване