събота, 25 септември 2010 г.

Религията - нищо страшно

Това не съм го писала сега. Извадих го от дъното на блога си, поотупах го от праха и пак се оказва актуално. Разгаря се дискусия по въпроса за изучаване на религия, може би на някой ще му е полезно...


Дъщеря ми тръгна в първи клас в Германия - така се случи. Беше на 6 години.

Записахме я в католическо училище до жилището ни. Училището чисто, подредено, с много цветя по прозорците, грижата за които е на децата. Децата до 4-ти клас учат само сутрин. Голямото междучасие – 30 минути, задължително се прекарва на двора, децата ядат сандвичите, които носят от къщи /с черен хляб/ и пият сокчета. По време на едно междучасие, дъщеря ми леко треперела от студ и учителката я попитала – ти взе ли си тази сутрин студен душ?!

Веднага фрау Гутхоф /така се казваше учителката/ - една любезна немкиня пред пенсиониране с перфектен външен вид, ни постави въпроса – тя ще посещава ли предмета „религия”. Ние с баща й, отговорихме – не. Дъщеря ни е кръстена в църква, в България, как така ще посещава часовете по католическа религия. Да, ама след първия час, който тя изкара сама в двора на училището, решихме, че е добре отговора да е „да”. И така започна.
Това бяха едни от най-интересните часове за детето ми. Рисуваха в час, водеха ги да слушат меса в католическия храм наблизо, пееха песни. Когато дойде първата Коледа, или всъщност преди нея, имаше тържество в училището, на което децата облечени в техните традиционни тъмносини кадифени рокли с бели якички, пяха католически коледни песни заедно с родителите си и беше една чудесна вечер.
Тогава си помислих – в кое училище в България се събират пред Коледа родители и деца и пеят заедно песни?
На другата година, пак пред Коледа отидохме до един голям хипермаркет, извън града, да напазаруваме. Каква беше изненадата ни, когато на паркинга, отпред пред магазина заварихме много хора, със семействата си, с колички – приготвили се да влязат в хипермаркета, но спрели и под звуците на нает от магазина, оркестър пееха коледни песни. Беше сумрачно, те стояха на студа и пееха – всички заедно. Нещо ме сграбчи за гърлото. Какво би ни обединило нас, българите, като народ, ако не вярата в нещо? Така, както е обединила тези германци.
Дъщеря ми вече порасна.
Всъщност какво научи тя от часовете по религия – формира си правилна представа за християнството, разбра че има и други религии /ислям, юдаизъм, будизъм/ и всеки е свободен да изповядва една или друга религия според вътрешното си чувство, възпитание, традиции, народност, т.е. научи се на толерантност към вярата на различните хора, наясно е с поведението си, когато присъства на църковна служба и най-вече запази чудесни и мили спомени от часовете по религия.

У нас се получава нещо странно. Нашият съгражданин в църква скучае. Не му е ясно какво вършат там, за какво говорят, какво пеят, кога трябва да се прекръсти и целият смисъл на присъствието му там му се губи.
Подчинява се на инерцията - да се венчава в църква, да кръщава децата си в църква, да опява покойниците в църква.
От една страна има неразбиране на църковните ритуали, а от друга - те все пак присъстват в живота му.
Толкова дълго време никой не учеше децата във вяра и пропуските са налице.

Отнякъде трябва да се започне у нас и защо това да не е едно културно отношение към религията и вярата на хората, едно формиране у децата на важни понятия като добро и зло, грях, милосърдие, любов към света.

Нещо дребно и необходимо.

15 коментара:

  1. Интересна тема
    Но Римокатолическата църква е една блудна църква
    Както и БПЦ
    Теологията признава само един ритуал и това е причастието
    Всички останали ритуали са плод на човешки фантазии и суеверия

    ОтговорИзтриване
  2. Обикновено човек се вкарва в примката на различни вярвания при бедствия.Ще видим как Клинт е решил проблема много скоро
    http://www.youtube.com/watch?v=hwb73CSW74w

    ОтговорИзтриване
  3. Valkocompany,не ме вкарвай в теологически спор! Аз пиша за по-простички неща.

    ОтговорИзтриване
  4. ОК
    Продължавай да вярваш че Коледата е възможна :)

    ОтговорИзтриване
  5. В момента също има религия, като свободно избираем предмет. Племеницата ми учи, когато беше в първи и втори клас. Смущава ме думата "задължително", за което се настоява. Моето поколение не е учило религия, но това не е пречка, много от хората да имат днес и вяра и достатъчно знания по въпроса. Не им пречи и да имат формирани общочовешки ценности.

    ОтговорИзтриване
  6. Valkocompany, аз наистина вярвам в Коледата :)) За клипа - 10 х

    ОтговорИзтриване
  7. Владо,благодаря за коментара! В Европа е задължително изучаването на религия.
    Аз също не съм учила религия и имам пропуски, но това не ми пречи да различавам доброто от злото.
    А дали да е задължително изучаването у нас, трябва да решат хората. Може би ще намалее насилието в училищата. Трябват обаче ерудирани преподаватели..

    ОтговорИзтриване
  8. Мдааа, звучи наистина интересно, при все че винаги са ми харесвали подобни изпълнения - като тези по Коледа. В българската църква наистина сме малко като стадо - ходим, защото трябва да се ходи, без да знаем какво и защо правим.

    ОтговорИзтриване
  9. Kal4o,така е и това си личи, като че ли най-много на Великден.Тогава е най-масовото ходене на църква, просто ..ритуал все едно.

    ОтговорИзтриване
  10. Да ама не е било задължително нали?Как щеше да реагираш ако беше атеист и дъщеряти я бяха напъхали НАСИЛА вчас по религия както сега светия синод иска да направи с децата на атеистите в БЪЛГАРИЯ

    ОтговорИзтриване
  11. Аз съм атеист. Нещо повече, от малка съм убеден атеист. И понеже съм наистина убедена, нямам нищо против някой ден детето ми (ако имам) да посещава такива лекции по религия, ако те са поднесени разумно, без фанатизъм и опити да бъдат покръстени на всяка цена децата. Часовете по религия биха били един добър повод за родителите да покрият всякакви теми, да си дадат спокойно и аргументирано мнението и да предадат на детето тяхната представа за добро и зло, редно и нередно. Понеже българската църква се държи като истерик обаче, спрямо гейове и на друга конфликтна тематика, към часовете по религия в училищата се отнасям скептично. Бих рискувала да имам дете-християнин, но не и дете-фашист.

    ОтговорИзтриване
  12. Модерна вещица,съвсем разумно намерение. Пожелавам ти да го осъществиш!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонимен, негативизъм ли усещам в коментара ти? Защо?
    Има и по-страшни неща от това едно дете да посещава час по религия.

    ОтговорИзтриване
  14. diandra, един въпрос, отговори ми честно: ти би ли записала детето си в мюсюлманско училище?
    Аз лично разбирам позицията ти, и ако хората искат да пращат децата си да учат религия, то мястото им не е в светските училища. Стане ли достояние религията в училищата, тогава виж какви проблеми ще пръкнат, каква надпревара и финансиране за привличане на колкото се може деца към религията ще стане. Бъди сигурна.
    Между другото знаеш ли, че Берлинският съд забрани религиите в светските училища? Това стана след като мюсюлманско дете се молеше в стаята си и това предизвика конфликт, а от него произлезе искане за стаи в училищата, където децата да се молят. Разбирате ли колко е опасно това, тази сегрегация в един отворен свят.
    Освен това, не е вярно, че религиите са задължителни в европейските училища. Франция категорично е забранила да се субсидират религиозни училища, а има само няколко на собствена издръжка и съществуват само под условие да не разпространяват религиите си. Така е и в цяла Европа, където хората, които вярват в Бог са някъде около 30%. Може и сама да провериш. В Британия нонтеистите са 50%.

    Налагането на дадена религия в училище е погазване на всички демократични закони и право на избор. Нека религиозните бъдат толерантни, не само към атеистите, но и към останалите религии, които са стотици.

    Децата могат да научат много повече от приказкита на братя Грим, Шарл Перо, Кристиан Андерсен или Хиляда и една нощ, отколкото от безобразните светии писания, където пише как Авраам е бил готов да жертва сина си, за да докаже любовта си към Бога. Що за бог е това?

    Съжалявам за дългия пост.

    ОтговорИзтриване
  15. lammoth, чудесно е, че имаш позиция и я отстояваш!

    Едно уточнение - аз не се явявам от страна на църквата, нито съм нейна защитничка, споделям какво ни се случи и че нищо страшно не произлезе от това. Напротив.
    Аз влизам много рядко в църква – предпочитам малки църквички, като тези около хотел Шератон, за предпочитане празни и там в полутъмната тишина, с мирис на свещи, тамян и здравец, запалвам свещичка и разголвам душата си.

    Ние сме народ почти от атеисти – в това успя социализЪмЪт - ясно ми е. Е, и църквата помогна с агентите си, със скандалите, с разцеплението, с ненавременната си реакция- най-пресния пример с отец Иван от Нови Хан, с неразбираемия език, на който проповядва в храмовете.
    В резултат хората се люшкат между християнство, будизъм, суеверие, Тибет, Мулдашев, Рьорих .. и какво ли още не. Пълна каша.
    А вярата всеки я има, носи я в сърцето си, дори и да не го осъзнава.
    И културно отношение към религията е необходимо, не сме неграмотни варвари.

    ОтговорИзтриване