вторник, 21 септември 2010 г.

След две години

Лятото на 2008 г. бях на море в Китен. На плажа наблюдавах едно семейство с шест деца и като се върнах, написах "Шест деца!" в сайта БГ Репортер/тогава съществуваше/.
Не знаех кои са, дори не се запознах с тях, просто едно българско семейство, на което се възхитих заради смелостта , задружността и хармонията.
Тогава един български емигрант ми написа следния коментар:
„Миражи, миражи, миражи... Аз като баща на 3 деца, няма да се върна в България за нищо на света, децата ми да живеят в някаква полудива държава, в която се вихри чалга и беззаконие. След като толкова много милеете за българското семейство, защо не си народите и вие един отбор дечица и да си ги дундуркате в България, за без пари може би? И това ще го направите само от едното човеколюбие и чест или ще предпочетете да си отглеждате куче или котка, за да не ви късат нервите. Стига сте ни занимавали с глупости, вземете и направете нещо съществено.“
Запазих коментара – за коректив, може би съм само една мечтателка.

Снощи гледах по Нова телевизия "Bailando - сцена на мечтите". Огромно беше учудването ми, когато видях дъщерята на същото това семейство от плажа в Китен, да участва в щоуто. Рада е само на 14 години и ще пее. Иска да помогне на семейството си, защото са задружни и са на принципа „всички за един“. Едно от децата е болно от левкемия и се нуждае от скъпи лекарства. Децата са се увеличили вече на седем. В опит да намери своя дом, семейството на Рада е сменяло жилището си 12 пъти. Семейството е купило къща в покрайнините на Пловдив и сега трябва да избира между вноските по кредита и скъпите лекарства.
Рада ще пее за своята мечта да осигури дом на деветчленното си семейство.

Искрено желая успех на това смело дете, с треперещо гласче!

9 коментара:

  1. прочетох поста ти от преди две години и ми стана мъчно, защото такова нещо наистина си е чисто и просто мечта :/
    много семейства трудно се решават и за 1 дете, да не казвам, че много двойки така и не се превръщат в семейства...

    ОтговорИзтриване
  2. Nadinka, тъга усещам в теб. Недей! Ако изгледаш Bailando, ще видиш толкова мъка в съдбите на участниците, че просто ще си кажеш - аз съм щастливо момиче!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не гледах Байландо, но си спомням наскоро имаше предаване точно за това семейство и по повод на това, че лекарството за детето го нямало и едвам си го внасяли от чужбина. Обаче друго ме възхити. На рекламата за предаването за това семейство със 7(!) деца, ги дадоха - насядали и пеят - дори не помня коя песен, но пееха, всичките дечица заедно...!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Децата са богатство. Няма по-хубаво от това да отгледаш деца. Това, че в България не се цени и уважава е много жалко. Децата са едни от нашите учители в този живот...

    ОтговорИзтриване
  5. Милена, това е чудесно - всички деца пеят, а баща им на пианото. Много задружни са и това им помага.

    ОтговорИзтриване
  6. Zvetanka, децата са наистина богатство и носят толкова радост!

    ОтговорИзтриване
  7. Гледайки това семейство, действително можеш да се размечтаеш...

    ОтговорИзтриване
  8. Az se grija za trite deca na dashteriami i znam kakvo e da imash poveche ot edno dete.V BG da imash 7 deca tova e neposilno breme.Samo te si znait kolko im e trudno da se spaviat sas vsiaka edna situacia.Ne znam..............dali si struva da imash 7 deca na koito ne mojesh da im osigurish normalen nachin na jivot?

    ОтговорИзтриване
  9. Вникакъв случай не смятам, че е лесно, анонимен. Изключително трудно е, въпреки че преди век, век и половина е било обичайно в България семействата да имат по много деца.
    Това семейство е успяло все пак.И децата им ще израстнат добри.
    Децата са най-хубавото нещо на тоя свят, дават ни радост, пълнота на живота, удовлетвореност и щастие от тяхните успехи.

    ОтговорИзтриване