петък, 28 януари 2011 г.

Царевичен хляб

Когато гледах филма „Зеленият път“ /The Green Mile, 1999/ - страхотен филм, някъде в съзнанието ми се запечата една сцена – когато Пол Еджкомб донесе на Джон Кофи царевичен хляб, изпечен от жена му. Кофи го прие като най-големия подарък и тогава се запитах какъв вкус има царевичния хляб.

Отскоро имам хлебопекарна, автомат за хляб, кой както иска го нарича, но прави и изпича хляб. От ТСМ - магазините. Първият ми опит беше катастрофален. Спазих точно рецептата по книжката, нагласих програмата и зачаках топъл хляб. Нищо подобно – този в Германия, дето е пробвал и писал рецептата е работил с брашно с постоянно качество и повече глутен в пшеницата, а тук …не е така. В резултат се получи едно недопечено, небухнало подобие на хляб, което не ставаше за ядене.
Амбицирах се. Отворих форума на BG-Mamma, изчетох над 100 рецепти, съвети, предложения и разбрах, че ми липсват хубави и различни брашна най-вече, а и някои други добавки.
И се започна едно печене – ръжен хляб с кориандър и кимион, пълнозърнест хляб с еко семки и сусам, бял хляб с мляко и кашкавал, хляб с извара и ким, картофен хляб, козунак със стафиди, орехи и бадеми и какви ли не вариации.















Веднага прекръстихме в къщи хлебопекарната на дебелариум.
Мирисът на прясно изпечен домашен хляб е много привлекателен.

Старите хора казват - ако искаш да продадеш къща, сложи да печеш хляб, когато дойдат на оглед купувачите.

Потърсих рецепта за царевичен хляб, но се оказа, че никой не е правил хляб само от царевично брашно, а в комбинация с пшенично. И направих. Дори добавих сушен босилек вътре. Топлият царевичен хляб се оказа приятен на вкус, леко жълт на цвят. На другия ден не беше вкусен.
Та разбрах, че за да харесваш царевичен хляб, трябва от дете да си го ял, да си бил гладен и като го видиш да слюнкоотделяш в приятно очакване.

Май ще си останем на нашия хляб.
Поне се освободих от мисълта за царевичен хляб в съзнанието си.














Ако постът ви харесва, кликнете за одобрение:)

16 коментара:

  1. Диандра, много интересно. Можеш да си правиш какъвто си искаш хляб. Ще вземеш да ме навиеш да си купя и аз такава пекарна:)Бих пробвала ръжен хляб с риган и мащерка, може и със сусам - ммм това ще е чудничко!И полезно!Поздрави:)))Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. О, Цвети, горещо ти я препоръчвам! Приятна вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Баба ми казва: "Не пестете от хляба. Ако няма пари за друго, поне хлябът ви да е вкусен." и още:"Не се дебелее от филията, а от това,което слагаш върху нея."

    И ние преди Коледа си купихме "хлебопекарна" и първите ми опити бяха фатални, най-вече за нормален бял хляб. Сполучлив обаче се оказа черния хляб и хляб с фибри, които приготвих с готова немска смес (добавя се само вода).Купувам я от един супермаркет "Алди"(братче на Лидл).
    Ще трябва и аз да се поразровя за хубави рецепти. Единственото, което не ми харесва, е времето - 3 часа месене и печене на един хляб, който се изяжда за пет минути.:)))

    ОтговорИзтриване
  4. ПРОСЕНИК
    http://forum.bonapeti.bg/viewtopic.php?f=11&t=1900

    ОтговорИзтриване
  5. Албена, не бях го чувала това- "Не се дебелее от филията, а от това,което слагаш върху нея" :))

    Веригата "Алди" ми е много добре позната - чакам да открият магазини и тук.
    Албена, с здраве да си я ползваш хлебопекарната и много вкусен хляб да вадиш от нея!

    ОтговорИзтриване
  6. Вал, много ти благодаря за линка! Никога не е късно да науча нещо ново : ))

    ОтговорИзтриване
  7. И какво? Слагаш си сместта , онова чудо си го меси,втасва, пече..?Хм.И не е нужно да млатиш тестото сто пъти, така ли?Оо, вече и аз се позачудвам за подобна машинка.:) Сега остава и да сътворят пералня, която простира и всичко ще е на шест:))))

    ОтговорИзтриване
  8. О, да, Иди - слагаш съставките и чакащ сигнала, че хлябът е готов : )) Чудесно е! Даже и мармалад прави и тесто за пици.
    Мислят за нас. Скоро ще изобретят нещо и да прибира изсъхналото пране и да го сгъва по шкафовете : ))

    ОтговорИзтриване
  9. Ихаааа..и да го глади най-вече. Размечтах се за такава утопия направо:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте,
    И аз да кажа:
    Моят първи хляб беше от клисав по-клисав. Докато се оправя с мерките и теглилките бая брашно зяносах.
    Обаче и аз минах през царевичния хляб - и то в съотношение 1:1 с бялото брашно. Стана сух, ронлив и горчив.
    И жълт!
    Повече не повторих.

    ОтговорИзтриване
  11. A moje li da pomolq za receptata?Imam dete ,koeto ne trqbva da qde glutenovi hrani!

    ОтговорИзтриване
  12. Може ли да помоля за рецептата,че имам дете на без глутенова диета?! Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  13. Как се прави царевичен хляб ли - ами ако в хлебопекарната се слагат 3 чащи бращно, то 2 от тях да са от царевично брашно. Другото е обичайно - вода, сол,суха мая - 1 пакетче, малко захар за маята, малко зехтин или олио. И си се бърка в хлебопекарната, докато стане на мека топка.

    ОтговорИзтриване
  14. Не правете царевичен хляб с мая или квас! - затова не ви харесва. Използвайте сода за хляб и органичен оцет, за да я активира. Няма нужда да смесвате брашна заради глутена. Използвайте прясно смляно ленено семе накиснато във вода (1:3) или ябълков пектин. Пълнозърнестото царевично брашно е по-вкусно от конвенционалното. Нямате нужда и от хлебопекарна, колкото по-просто е направен царевичният хляб, толкова е по-вкусен. А ако замените нужното количество вода, за лепкаво много меко тесто, с газирана такава - резултатът ще е безупречен. Няма нужда да докосвате нищо с ръка: разбъркайте всичко с лъжица в голяма купа и изсипете във форма за хляб (или просто върху застлана с хартия за печене тавичка).
    Придобитият вкус няма нищо общо с това дали ще ви допадне царевичният хляб. Пригответе го добре и се насладете! ツ

    ОтговорИзтриване
  15. .Уморен съм, шефе.
    Уморен съм да се скитам по пътя самотен като птичка под дъжда.
    Без приятел, при когото да ида или да ми каже откъде идваме или отиваме, или защо.
    Уморен съм от хората, които се държат толкова грозно един с друг.
    Уморен съм от болката, която чувам и усещам по света всеки ден.
    Твърде много е.
    Чувствам го като парченца стъкло в главата си.
    Разбирате ли?

    Джон Кофи
    (Michael Clarke Duncan)

    "Зелен път"

    ОтговорИзтриване