четвъртък, 17 февруари 2011 г.

Искам баня

Прахът е навсякъде. Засипва всичко. При това не съм в пустинята, а в къщи. Няма местенце, където да не е проникнал, да не се е наслоил. Внушавам ли си, но го усещам и между зъбите си.
Всичко започна миналия петък, когато звънна огромният съсед отдолу – тече ни, мокър ни е тавана… от вас. При нас няма течове – рече мъжът ми, но съседът щателно огледа тоалетната, банята и кухнята. Навсякъде сухо и покрито с плочки. – Сигурно течът е под тоалетното гърне, трябва да го демонтираме.- Как така ще го демонтираме - трябва специалист да викнем – отклонява мъжът ми.
Мъжът ми получава нервна криза, като чуе думата „ремонт“.
В събота съседът отново звъни, този път е взел жена си за подкрепление. Тя е дребна, но гласът й взема неочаквани височини.
-Моля ви се, на нас ни тече, вземете мерки – почти изплаква тя.- Как може такова нещо? Слезте долу у нас, да видите.
Мъжът ми слиза. Връща се и казва – мокро е, ще трябва да извикаме водопроводчик.
Обаждаме се на препоръчан ни водопроводчик и той пристига в събота следобед. Гледа, пише, смята и най-накрая компетентно заявява – тръбите в апартамента са за смяна, оттам е теча – ще ви струва толкова. Ако ми дадете 200 лв. за материали и побързам, че магазинът работи до 5 часа, утре сутрин в 9 ч мога да започна. Утре сутрин е неделя сутрин. Склоняваме го поне за 10 ч сутринта – съседите, неделя е, как без вода…
Проклетите тръби са под плочките някъде, не съм ги виждала.

И на другата сутрин всички вземаме набързо душ и вече се звъни - водопроводчикът пристига с един юнак с гола глава и обица на ухото – това е разбивача. И започва едно къртене на плочките, на тухлите чак и зейват едни огромни кратери в тоалетната, през банята та до кухнята. За минути са разкачени миялната, пералнята и мивката и положени в средата на кухнята. Красота! Цялото пространство се изпълва с прах и мръсотия и строителни частици по-едри и по-дребни, а майсторите не отварят прозорците, че били потни и щели да настинат.
За капак не ни разрешават да ползваме тоалетната и няма вода – никаква.
Късно вечерта ни монтират нещо като малко кранче за студена вода и си тръгват. - Като купите плочки, се обадете да дойдем да ги налепим и да поставим батериите. – Ама ние без вода ли ще стоим? Ами, да, как иначе – така се прави.
Споменах ли ви, че мъжът ми изпада в нервна криза от ремонти…Аз още съм спокойна.
Лягаме си …прашни, сърдити, скарани.
На другия ден обикаляме магазините за плочки и се побъркваме от разнообразие и нови неща и вече не знаем какво търсим.
Поне в понеделник вечер имаме вода в кухнята и уредите са закачени и строени до стената. Да, ама не става да се изкъпеш в кухнята.. Хрумва ни да сложим обява във Фейсбук – ТЪРСИМ БАНЯ !!!!!!!!
В сряда плочките са налепени, батериите сложени. Остават таваните - да се шпакловат и боядисат, но прахът не е намалял, защото всичко, което размесват, бъркат , режат майсторите отделя прах – много прах. Целият коридор е в торби и торбички, шишета с неизвестни ми течности, шпакли, работни дрехи и какво ли не.
И валят много фактури и касови бележки за още закупени материали …
Днес трябваше да продължат, но се обадиха, че са извън София.
Дано до неделя свърши всичко.
А аз искам баня, даже гореща вана и никакъв прах.



Ако постът ви харесва, кликнете за одобрение:)

14 коментара:

  1. Съчувствам ти.
    Спокойствие и само спокойствие! :)))

    Абе така и така сте разбили всичко, почвай цялостен ремонт и се наслаждавай на белите кичури в косата на половинката.
    :)
    Моят е все още само леко посивял, щото скоро не съм го тормозила.

    ОтговорИзтриване
  2. Nightwish El, да се смея ли, да плача ли - вече не знам :))

    ОтговорИзтриване
  3. Няма да плачеш, малко е студено ама. Имам по тежък случай ама ми мина, усмивка хайде.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Руми за подкрепата : ))

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, това е нищо-аз правих един ремонт 6 месеца. Живях 6 месеца с един майстор. Толкова много бях свикнала с него, бяхме си станали толкова близки, че накрая взех да се чудя дали пък не сме се оженили....И през цялото това време прах, мръсотия и празни бирени шишета и фасове... Когато свърши ремонта не можех да повярвам.Даже май развих нещо подобно на стокхолмски синдром - чувствах една празнота в къщи....:-)))))))

    ОтговорИзтриване
  6. Кошмар си е.
    Добре, че когато се настанявахме в новия апартамент (на старо :) ) сменихме първо вертикалните щрангове, че бяха аха-аха да избият.

    @Edi - :D
    Само дето терориста си си го избрала доброволно в случая :D

    ОтговорИзтриване
  7. Еди, Божо, само човек минал през този кошмар може да ме разбере : ))
    Един колега ми разказа, че като се оженил преди 3 години, решили да заминат на сватбено пътешествие в Италия. Преди това извикали майстор и го попитали не може ли да им направи банята, докато ги няма. Майсторът възкликнал - Браво, точно така правят в чужбина - заминават на почивка и през това време им правят ремонта в къщи.
    Върнали се младоженците от Италия и заварили банята, както са я оставили. Та се наложило 1 месец да поживеят при тъщата :))

    ОтговорИзтриване
  8. Диана, съчувствам ти! И ние на два пъти наводняваме офиса на банката под нас. Тук по-страшното е не че си наводнил съседа, а ако нямаш застраховка - тогава ти излиза солено. Слава богу, имаме застраховка и от компанията реагираха много бързо - в рамкита на 2 часа, както е по договор.Разбиха, смениха частта ат тръбата, която е избила, замазаха, сложиха плочки, изметоха боклуците и дори си ги изнесоха.Не сме платили и един цент.
    В тези екстрени моменти не съжалявах за вноските, които съм направила, защото спешния ремонт, ако трябваше да го плащам аз, излизаше двойно или дори тройно.
    В единият от случаите майка ми беше на гости и , впечатлена от реакцията и работата на водопроводчиците, реши, че и тя ще застрахова дома си в България. Още не го е направила - не знам дали поради недоверие или незнание каква полица да избере.
    Не знам в момента как стоят нещата при застрахователните компании в България. Преди години и аз им нямах доверие,от горчив опит.

    ОтговорИзтриване
  9. Албена, благодаря! И аз нямам опит със застрахователните компании, нали знаеш недоверчив народ сме. Всъщност съм чувала добри отзиви, но нямам лични впечатления : ))

    ОтговорИзтриване
  10. Мииииииииличка! Дано по-бързо си върнеш комфорта- в душата и тялото!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, momenti-momenti! Всичко се понася по-леко, когато усещам подкрепа!

    ОтговорИзтриване
  12. След няколко седмици точно това ни чака и нас,моето семейство, тъй като плануваме един основен ремонт на банята.Последният път преди да почне майстора сигурно и ние ще се изредим всички в банята като за последно.После добре че имаме съседи,които ще ни приютат или ще ходим на вилата където има също вода.Много е неприятно когато става ремонт, но пък след това всичко е красиво.Статията ви ми беше интересна, очакваме и снимки от нея.

    ОтговорИзтриване
  13. Ей този разговор е много неприятен.На много от нас им се е случвало съседа от долу да се качи и да каже че теча е от вас.При нас преди имахме същият проблем , но сме пускали хората да видят че е напълно сухо и може би от огрният етаж намира пролука между водомерите, а за тази смяна на щранга трябва всички да искат за да се смени и вече никой да няма този проблем.Разгеле преди време се съгласиха и вече всичко е идеално.Напълно ви разбира за целият прахоляк и мръсотия.Банята е сложна за ремонтиране и макар и малка да е отнема доста средства и време.

    ОтговорИзтриване