петък, 22 януари 2010 г.

Замъци

Някой, не знам кой, е изтрил снимките в блога...
Възстанових нещичко, но там където има много снимки, това е направо невъзможно.
Съжалявам за гразната картинка, която представлява блога ми. Преди злонамерения акт, беше толкова красиво.


От векове хората строят замъци. Символ на мощ, на богатство, на висша класа, на аристократизъм и величие, на елитарност. И на архитектурна мисъл и строителни възможности – всички замъци са постижения в това отношение.
Може ли монархия без крал или цар? А може ли крал или цар без дворец,а аристократ без замък?

Не знам колко замъци има по света, но със сигурност са хиляди. Във всяка европейска страна има замъци и дворци и държавите са ги превърнали в свое национално богатство, освен че са световно такова.
Дори съществуват класации :
- най-красиви замъци
- най-внушителни
- най-романтични
- най-надеждни и т.н.
В Европа има толкова замъци, дворци, църкви, крепости, катедрали. Богати държави с богато минало – историческо, архитектурно.

Швейцария – със своите 256 замъка, съхранени, с автентичен дух, на невероятно красиви места и самите те – много красиви. За мен лично най-известния е Шато де Шийон, превърнат по-късно в затвор, който Лорд Байрон възпява в поемата си от 1816 г. „Шийонският затворник“


Германия не по-малко красива страна и с много замъци. Много красив е замъка Льовенбург. По поречието на р. Рейн има замъци – огромни, каменни.
Когато живееме в Германия и пътувахме за удоволствие, не се качвахме на магистралите. Там е скучно, любимият ни път беше по поречието на р. Рейн и замъците покрай реката.
Това е замъка Драхенбург, край Бон.Ето и замъкът Хоенцолерн в Германия

Особено популярни са Баварските замъци - Нойшванщайн, Хоеншвангау, лятната резиденция на крал Лудвиг II - Линдерхоф, Херенхимзее, като най-приказен е първият - Нойшванщайн, от 19 век.


В Холандия има 300 замъка. Чувала съм само за Де Хаар. Ето как изглежда един холандски замък.Великобритания е осеяна със замъци – в Англия – около 47, в Уелс – около 20 , в Шотландия – около 28. Английските замъци са многообразни, преживяли са битки, обсади, видяли са героизъм и предателство.
Уолтър Скот описва замъка Уорик като най-величественото място в Англия.
Дърамският замък пък е демонстрация на норманския крал в северните земи на Англия.
Тук е замъкът Уиндзор с 1000 стаи, резиденция на кралицата.Тук съм била.
Замъци има и в Ирландия, поне 15 – 16, но като че ли повече са останали руините от тях.


Замъци има в Португалия – 68 са. В Гимараиш, Португалия, има църкви, манастири и замъци, сред които човек може да се почувства като португалски благородник от XII век. Тук са короновали първия крал на страната - Алфонсо Енрикес и замъкът се казва - на Алфонсо. А това е замъка Паласио да Пена.

Има в Италия – величествени дворци, кой не ги е виждал по снимки и филми.

Има в Белгия – там са 33.

В Испания има много замъци, по-скоро за мен са дворци и катедрали, но известни са El Escorial, Алхамбра, Кралският замък в Мадрид, Саграда Фамилия в Барселона.

Замъци има в Монако, в Андора.

Замъци има в Словения – езерото Блед с изваяния в скалите замък от 13 век;
Средновековният замък в Любляна.
Предпещерния замък
Замъкът Храдчани в Чехия, замъка Прага – най- големият древен замък на света.
Най-големият тухлен замък Малборк в Полша. Много красив.
Унгария, Будапеща – какви красоти и там.

Кралският замък Вадуц в Лихтенщайн.
Румъния има 5 замъка – за най-красив в Европа е смятан замъка Пелеш, замъкът Бран, известен като замъка на граф Дракула.

Австрия има своите красиви замъци и дворци – замъкът Белведере, Шонбрун /Зимният дворец/, Хофбург; в Залцбург - замъка Мирабел, замъка Хьоензалцбург.

Швеция – Кралският дворец в Стокхолм, дворецът Tullgarn, Ulrikdal, Rosendal и други.

Дания има много дворци и замъци. Кралският площад в Копенхаген - ансамбъл от четири еднакви дворци образуващи осмоъгълен площад. Снимката е моя.

Изумително красивия дворец Тиволи, обграден от множество фонтани, езерца с лебеди в тях, замъкът Фредериксборг, замъкът Кронборг - все са тук.
Дворецът на розата – Розенборг.

Шекспир нарича замъкът на Хамлет "Елсинор", по името на града, а той си има свое име - "Кронборг". Заради това и други несъответствия мнозина историци предполагат, че писателят никога не е стъпвал нито в Дания, нито в Елсинор, нито в "Кронборг".

Франция - колко много замъци и дворци има. Само замъците по долината на Лоара във Франция са 200. Невероятно красиви. Замъкът "Шенонсо" - един от най-прекрасните и романтични замъци, живописно стъпил на двата бряга на река Шер, построен от Тома Боае в края на 15 в. и по-късно напълно преобразен от Катерина Медичи; замъците Виландри, Шамбор, Шеверни.
Замъкът Мон Сан Мишел на остров, срещу нормандския бряг. Само в Долна Нормандия има 17 замъка.
Замъкът Кастелно се издига върху варовиковите скали на брега на река Дордон във Франция.

Замъкът Жослен в БретанЛюксембургския дворец в Париж, Версайският дворец с великолепния си парк и фонтани.
Дворецът „Воге” в Дижон.

В Хърватска - замъците Вараждин, Шауловец, Марушевац, Кленовник.

Дори и в Кипър - запустелите крепости и замъци Агиос Иларион, Буфавенто и Кантара.
Замъци има в Черна гора, Естония, Гърция.

В Русия има също много дворци и крепости. Аз изброих 34 . Най- интересните дворци са в Санкт Петербург. Това е от летният дворец там.А това Воронцовский дворец.


Азия и Средният изток имат не по-малко дворци и не по-малко внушителни.
Замъкът Мехрангарх Форт в ИндияДа не пропусна Тадж Махал в Индия, построен от император Шах Джахан за любимата му жена Мумтаз Махал.

Крак де Шевалие, Сирия


Дворецът Потала – най-великият монумент на Тибет
Япония – там също има много замъци и дворци. Замъкът Мацумото в Япония.
ИранТайланд, Китай – и там.


С изненада прочетох, че замъци има и в САЩ. Това са съвременните замъци Болдт в САЩ и Хърст в Калифорния.

Чудесен е този Хърст, толкова красив! В него може да се живее за разлика от студените, средновековни, каменни замъци.Той е било любимо място на много холивудски звезди през 20-те и 30-те години на миналия век, посещавали са го, далеч от медии и тълпи, плували в красивия басейн. По-късно е дарен на правителството и сега може да бъде разгледан, но не и да се ползва басейна му.
И в Канада има замъци.

У нас няма замъци по исторически причини. Само крепости и отбранителни съоръжения. И много археологически останки от дворци.
Най-известна е крепостта Баба Вида


Белоградчишката крепост, крепостта Царевец, Асеновата крепост, крепостта Калиакра и Перперикон. Дворецът в Балчик. И двореца Царска Бистрица, двореца Враня, дворецът в Баня, в Евксиноград, дворецът Ситняково, Царският дворец в София. Все си мисля, че този дворец на бул. Цар Освободител можеше да бъде запазен в автентичния си вид, с обзавеждането, облеклото и разкошните сервизи и сега да е музей и туристическите групи да си купуват билетчета, за да влязат и го разгледат. Трябва да уважаваме историята си.

С изненада огкрих замък у нас, в Равадиново, близо до Созопол, вижда се от пътя. Ето го. Като всеки замък, и този до Равадиново си има градина с водоскоци, беседки и разбира се, езеро, в което плуват ято съвсем истински бели и... внимание - черни лебеди. Птиците се заселили тук преди няколко години и една част от тях останали да живеят на красивото място през цялата година. Въпреки че не са ограничени от заграждения, те не отлитат.И замъка на Доган, който изглежда внушителен.и новият сарайНе съм видяла всички тези замъци, само малка част от тях. Дори и снимките не са мои, а от интернет, като внимавах да не са защитени с авторско право. Не знам дали някой е имал шанса да посети всичките.

Когато попитат малки момиченца какви искат да станат като пораснат, те отговорят обикновено – принцеса, с корона и дълга рокля, замък и принц. Замъкът като място за живеене, но и като символ на приказното, невероятното, изумителното, по-доброто и защитено място, в което се случват героични и благородни неща се настанява в нашето съзнание от детството и присъства там.

В днешно време не се строят замъци, строят се кули от рода на Бурдж Дубай и изкуствени острови в морето.

Това е бъдещето. За да защитя романтиката, направих опит да дам бегла представа за замъците по света и да съпреживея удоволствието от това.


Ако постът ви харесва, цъкнете за одобрение:)

4 коментара:

 1. Да, замъците наистина навяват романтични чувства, за жалост можем само да им се възхищаваме - отстрани :)

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесен материал! Благодаря!
  Наистина навяват романтика...
  С изключение на гротесния замък, построен зад Созопол, на новата магистрала. Не знам дали си го виждала, но е потресаващ!
  Усмихнат ден на теб, Диана!

  ОтговорИзтриване
 3. Eх.. за съжаление 'на живо' съм видяла и аз само малка част от споменатите замъци.. А са страшно интересни и впечатляващи! Нищо.. живот и здраве да е, нали? :-)))

  Поздрави сърдечни!

  ОтговорИзтриване
 4. Благодаря ви Дими, Антонела, Валентин! Радвам се, че съм допринесла за малко романтично настроение!

  ОтговорИзтриване