понеделник, 25 януари 2016 г.

Шанхай, Китай



















Племеницата ми се върна за Коледа от Китай и разказва странни неща.

В над 20-милионния Шанхай няма задръствания, но навсякъде се строят широки булеварди с пет ленти в едната и пет в другата посока.

Всички уважават по-възрастните от тях, това просто е издигнато в култ.

Какво е времето там? – питам аз. - Като тук. – А с парно ли си? – Не, с климатици във всяка стая. На времето Мао теглил една черта през територията на Китай и казал – от чертата нагоре е студено, там ще има парно отопление, а от чертата надолу е топло и без парно. Шанхай попада в топлата, южна част.


В Китай има нулева толерантност към шофьорите, употребили алкохол. Дори разказа за един китаец, който ял традиционната патица по пекински, в чийто сос имало алкохол и полицаите го спрели и отчели примерно 0.001 промил алкохол, но както си му е реда, го затворили за две седмици в клетка, без право на обаждане до когото и да е.

В Китай се плаща всичко с телефона – сметките за ток, вода и т.н., наем, в супермаркетите, навсякъде. Там телефонният номер е много важен и недай си боже, да го смениш, все едно трябва да си смениш ЕГН – то - много проблеми. Телефонният номер е свързан със сметката ти в банката с някакъв код – това не го разбрах съвсем.

Разказа, че след работа отивала на вечеря в нейна приятелка и на уличката имало знак – влизането забранено, защото разкопавали едната лента за някакъв ремонт, но тя минала, защото кара мотопедче. След вечерята, едното платно вече било поправено и разкопавали другото. На сутринта, като отивала на работа улицата била в идеално състояние и отворена за коли. Това ми напомни за Германия – там съм виждала същото.

В Китай няма престъпност – можеш спокойно да се разхождаш и през нощта, нищо няма да ти се случи. Явно много сурови закони има за криминалните деяния.

Обичат да се пазарят, когато ти продават някаква стока, може и да те излъжат с малко отгоре, но говорим за частните търговци.

Азиатците, в частност китайците не се целуват по улиците – не е прието. Може да се държат за ръце, да се обичат силно, но не се целуват. Свалките не са като в Европа, там мъжете ухажват по друг начин жените и на племеницата ми й се струва “захаросано”ухажването в Китай.

Ако работното време е до 18 ч, те продължават да работят и до 19 и до 20 и до 21 ч, щом има работа.

Търсели се преподаватели по английски език, по възможност от англоговорящи страни, защото целокупният китайски народ от най-ранна възраст иска да учи английски.

Китайците не приемат чернокожите като равни на белите.

И пият топла вода, вместо студена, през целия ден. Не чай, просто топла вода.

Всичко ти доставят в къщи, в това число и храна, от който си искаш ресторант.
Китайците обичат пилешки крака, затова и навсякъде се предлагат.

Няма Фейсбук.



















Сутрин китайците излизат по пижами и чехли на разходка :)
Traditional Chinese walk in pyjama with 0 degrees in the morning


Това, което не й харесва е, че китайците плюят и се секнат по улиците - отвратително!


В заключение много й харесва в Шанхай, луд купон :)

4 коментара:

  1. Е, тук направо ме разби:) научих толкова много за секунди, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, и за мен беше много странно, но и интересно.

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересна статия :)

    ОтговорИзтриване
  4. Китайците са страхотни и като хора и като култура. Нямат фесбук, те си имат техни социални мрежи, които са популярни колкото фейса на запад.

    ОтговорИзтриване