събота, 4 декември 2010 г.

Празниците идват

/къщата на дядо Коледа в Лапландия/Започна месецът с най-много приготовления и празници. Започва великото пазаруване – за трапезата, за подаръци, за новогодишната нощ.
Коледа, Нова година – най-хубавите празници в годината. Всеки носи в съзнанието си различни картини, но у повечето хора са свързани със сняг, бели полета, блещукащи светлинки, топлина и уют, запалена камина, украсена елха, дядо Коледа с шейната и еленчета, писането от децата на писма до Лапландия / може и на този адрес Weihnachtsmann, Weihnachtspostfiliale, 16798 Himmelpfort, Deutschland – той знае 17 езика/, подаръци под елхата.
Жертва или не на илюзиите, експлоатирани от търговците, всеки чака Коледата. Тя сбъдва мечти. Преди две години и аз написах своето мечтание. Хубаво е да помечтаеш.

Декември – месецът натоварен с толкова очаквания, пожелания, мечти, трепети.
Започва с Никулден…Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който почитаме.
Спомням си една студена привечер в Кьолн и количките по улиците, където продават печени картофи и немския дядо Николаус /Santa Сlaus/, който минава по къщите и оставя в обувките и чорапчетата на децата лакомства, курабийки, сладкиши и плодове.
В Холандия той е Свети Никлаус. За едни Николаус е брат на дядо Коледа, за други е самия дядо Коледа.
През декември настава весела суетня, пращат се поздравителни картички, звънят телефони, изсипват се благопожелания – всеки си стреми да посрещне подобаващо празниците.
Обичам това време от годината. Обичам да украсявам елхата, обичам в Коледната нощ, с цялото ми семейство да се съберем около нея, обичам уханието на специфични ястия и сладкиши, обичам всички да са толкова усмихнати, радостни и весели.
Коледа събужда най-хубавото в мен, прави ме пак дете – тръпнещо пред магията на Коледната нощ.
Хората стават по-добри на Коледа - забравят да се сърдят, спират да воюват, да крадат и убиват, даряват благотворително, пращат sms-и за сираците, пускат пари в паничките на просещите, канят бедни хора в домовете си, правят нещо добро.

Време на вълшебства.

6 коментара:

 1. време на вълшебства и чудеса!:-)
  хубави празници diandra:)

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря, angie! Харесвам как пишеш - за мен е удоволствие да те приветствам тук!

  Нека бъдат още по-хубави твоите празници!

  ОтговорИзтриване
 3. Иска ми се това настроение да продължава през цялата година. Да не забравяме, наистина важните неща.
  Весели празници!

  ОтговорИзтриване
 4. Дано така бъде, Владо - цялата следваща година с хубаво настроение! Желая го!

  ОтговорИзтриване
 5. Колкото и да е студено, на коледа си е най-топло :-) :-) :-)

  ОтговорИзтриване
 6. Preor,да, топло е..най-вече в душите ни

  ОтговорИзтриване