вторник, 6 декември 2011 г.

Метаморфози

Отвреме-навреме някоя храна, напитка, плод, зеленчук става твърде полезна, а някоя друга попада в дъното на класацията. И ние, хората започваме да се вслушваме.

Когато бях дете, кравето масло беше много полезно и майка, притеснена от вида ми на слабичко дете, ме заключваше в килера с една купа разбит крем от масло, захар, жълтъци и какао с думите – докато не я изядеш /купата/, няма да излезеш от там. Добре, че се прибираше татко на обяд и ме спасяваше….
После маслото престана да е полезно, започна да се говори за чудодейния маргарин. На свой ред и маргаринът беше почти отречен заради висок процент транс мазнини и кравето масло отново реабилитирано. Сега на върха на класацията е зехтинът.

После и яйцата бяха обявени за опасни – повишавали холестерола и по-внимателно с консумацията им. После прочетох – изяж едно яйце за закуска и организмът ти ще пее.

По едно време кафето беше полезно, после стана вредно за сърцето и нервната система, сега не знам как е в момента. Леля ми и до днес не пие кафе следобед, защото не можела да спи вечерта - всички тези твърдения действат психологически на човек.

Млякото – ами и то в детството ми беше изключителна храна, наскоро прочетох, че е отрова за организма на възрастните.
Сиренето – полезна храна, но наскоро пак прочетох, че дамите не бивало да ядат много сирене, защото калцият в него предизвиквал рак на млечните жлези.

Месото и то – един път е полезно, друг път – вредно.
Сланината, направена от заколеното прасе – сигурна съм, че само като чуете за нея и мигновената ви реакция ще е – ау, колко е вредна. В учебник по диетология прочетох, че тя е била изключително полезна храна за хората по време на жътва, някога.

Алкохолът ту е вреден, ту е полезен – зависи кой каква цел преследва. Ту бирата е полезна, ту – не е. Напоследък всички са се концентрирали върху червеното вино.

Цигарите са тотално отречени, но пък прочетох, че пушачите не хващали болестта на Паркинсон.

Шоколадът, сладкишите - да продължавам ли?

И така кръговрат – едно се качва на върха, друго слиза, докато отново се обърнат нещата.

И всички са се съюзили да ни съветват – учени, лекари, фармацевти, журналисти, диетолози, инструктори по древни китайски практики, всички. Защо ли прозира финансовия интерес във всичко това?

Последното, което мернах – ако искате да останете млади, яжте ананас. Решила съм да посадя ананас на балкона :)
Според друго твърдение човек трябва да консумира само храна, която расте на неговия континет, а ананаси в Европа има ли?

И ние се люшкаме между полезното и неполезното и не знаем какво да ядем.
Рибата засега е много полезна храна, така че спокойно можем да си я позволим днес.

Колко спокойно са си живяли хората два века назад, направо им завиждам.

И да не забравяме, че ние сме това, което консумираме.

5 коментара:

  1. Мда: морбили, инфлуенца, жълта треска, тиф, холера, малария, бубоона чуна, едра шарка, чума, полио, първото прокарване на упойката, почти всичко (от раздробена от куршум кост до менструални болежки) се лекува с ампутация - златни времена са били :P

    Инак, за плюскането, всеки обича да дава акъл, лошото е, че почти никой няма в излишък, че да го раздават толкова свободно. По мои лични наблюдения (стига човек да няма някакви проблеми, били те генетично наследени или в следствие на болест, злополука и т.н.), за да му е имба е достатъчно да следи какви витамини и в кво количество ги получава, колко протеин има в храната му и в крайна сметка колко калории поглъща и колко изразходва. Освен това, ако има възможност да яде колкото се може по-разнообразно, тъй като няма магическа храна, която да пълни тялото с всичко необходимо и с която едва ли не човек да не се разделя.

    Стига да е сготвено добре и да не се прекалява само с една хранителна група или само един вид продукт, а да има разнообразие, няма за какво хората да се притесняват. Как се вика винаги може някоя сграда да им се срине връз главата и язък за вниманието, дето са отделяли, докато избират храната си. :)

    ОтговорИзтриване
  2. Е, troubadour, като казах два века назад, имах предвид храната и традициите в храненето, не болестите:(
    Мисля, че организмът ни подсказва кое да консумираме и по колко - само да се вслушаме по-внимателно.

    ОтговорИзтриване
  3. Знам какво имаш предвид, ама съм си говедце и си ръчкам :)

    Инак и храната си ни е по-добра от тяхната (квот са плюскали в миналото), стига човек да не пазарува предимно от големите вериги супермаркети, защото от там просто се купува преработена царевица :)

    Бтв, Food. INC е много добър документален филм, занимаващ се точно с този проблем - какво представлява храната ни. Накрая по американски ни се набива морал и ни се казва в прав текст, откъде да пазаруваме (все едно сме идиоти), но изключая финалните 4 минути, е доста съдържателен и информативен, пък и увлекателен филм.

    Но добрата храна днес е наистина добра. Проблемът идва от даващите акъл "мъдри" мислители, за които говориш, налагащи някакво мнение. И после малоумното население масово го следва. Като че ли майките са най-засегнати, просто мнозинството от тези жени сякаш не могат да мислят трезво, щом става въпрос за децата им. Което, хубаво, загрижени са, ама все пак да мислят малко преди да следват сляпо всяко ново твърдение. Тъй като съм срещал бахти му и тъпите статистки и съвети (за всички области от битието), ама хората ги следващ, щото данните са им съобщени от някакъв, преди чиието име има "дофтур"... :)

    ОтговорИзтриване
  4. troubadour, ценно качество е самоиронията :)

    ОтговорИзтриване
  5. Даа, и аз си спомням когато обявиха, че маслото е вредно, а маргарина полезен. Бях още дете. За щастие майка ми е химик и разбира от химия (макар и не в хранителната промишленост), та тя така и никога не купи маргарин и аз така и не свикнах с този ужасен вкус. Храната ни е пълна с химия в днешно време и това й е вредното. Аз лично съм на принципа, че всичко е полезно в умерени количества.

    ОтговорИзтриване