четвъртък, 19 януари 2012 г.

Андрешко, бедни ми Андрешко…

Понякога се чудя как държавата ни още се държи на повърхността.
Как не е фалирала още.
То кой ли не я крадe’ през годините, резервите свършиха.
Финансовата стабилност се дължи отчасти на събраните данъци.
Тук дори не става дума за социални и здравни осигуровки.

А кой внася данъци у нас?
Само тия, дето се виждат от всички и няма как да не ги внесат.

И кой ли не се опитва да ги укрие?

Видели ли сте майстор да внася данъци? Бързи като хлебарки, всяка вечер са на различно място – през деня на легалното работно място, откъдето им внасят осигуровки, но следобед вече са по адреси. Тук нова лампа, там смяна на батерията, подмяна на водомери или тръби, ключът загубен или не отваря - във всяка къща рано или късно има нужда от тях. И те пристигат веднага, маневрени, уж любезни, обикновено с коли тип „баничарки“. Ремонт не се отказва – това е тяхното верую.

А ателиетата за услуги ? А другите услуги?
А преподавателите с частни уроци?
А частните квартири по морето?
А....
Всички укриват данъци по-малко или повече или поне опитват - и ако взема да изреждам, ще трябва цял списък на професиите да направя.

Това, че пълните заплати не се показват - и на децата е ясно.
Че се крият обороти, комисионни, приходи от наеми, от услуги - и на децата е ясно.

Стари и раздрънкани ни били превозните средства.
А да сте видели циганин да дупчи билет в превозно средство? Аз не съм.
И контрольорите не ги закачат – ще вземат на босия цървулите …

По морето укривали заведенията доходи.
То да е само по морето, с мед да ги намажеш.

Струва ми се, че всеки с фискален апарат за НАП да вържат, пак същия ефект…


От беднотия ли е?
Системата ли ни е сбъркана? Чипът ли?
Народ от тарикати ли сме?


Сещам се за онова определение на закон -
„законът е бариера в полето,
лъвовете я прескачат,
влечугите минават отдолу,
а честните глупаци чакат бариерата да се вдигне“.


После Андрешко заминава за Европа или някъде другаде по света и цъка с език – каква чистота, какъв ред, как се спазват законите!

И плюе по България.

Там просто всички си внасят данъците.

Е, не е само това, но да не навлизам в друга тема…



"Държавата се издържа от събраните данъци - народът от укритите..."


не убивайте автора, той прави само дисекция на реалностите:)

4 коментара:

  1. Колкото са по-високи данъците, колкото повече хората не виждат да се харчат целесъобразно, толкова повече всички ще се стараят да не плащат поне част от тях. Нашите управляващи - всички! - живеят като бейове, взимат заплати по различни начини с десетки хиляди, а във всички сфери разрухата е пълна. Е, за какво желание за плащане на данъци да говорим?! Да не споменавам пенсионната система, здравеопазването, образованието - трагедия!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно написано. Проблема на повечето хора е, че под "държава" те разбират - "някой там горе", а държавата сме всички ние. Не си харесваме държавата, защото не се харесваме, но пък изобщо не искаме да се променим.

    ОтговорИзтриване
  3. Тази статия е много повърхностна:
    1. Никой няма право да изисква да плащаш данъци, ако няма 100% прозрачност и финансова отчетност как са похарчени тези данъци, независимо от това какво пише в закона.;
    2. Около 80% от приходите в републиканският бюджет са от ДДС, акциз и мита. Тези данъци се плащат от всеки който купува стоки в България, те са заложени в цената на стоката. Митата се плащат при вноса, ДДС до 14 число на следващият месец за акциза не знам. Което означава, че всеки е данакоплатец на 80% от Републиканският бюджет.
    3. Парите събрани по т.2 Държавните служители ги харчат като свой, а нас не ни броят за данакоплатци за тези суми.
    4. Но, ако не си платиш социалното и задравното осигуряване, тогава ставаш безправен гражданин на Република България. Нямаш право на лечение и социална помощ. Тези 80% който си платил по т.2 ги забрави, никой не ти ги признава.
    5. Но, ако стане война, отново ставаш пълно правен гражданен, в смисъл, че те хващат за врата и те хвърлят в окопа, независимо от това че преди това ти е оказано лечение. Все пак някой трябва да хване оръжието и да умре, за да може ограничен кръг от алчни хора да станат милиардери.
    6. Кой е по-голям данакоплатец, този който е платил повече в абсолютна сума за оптеделен период или този който плаща по-голям % от доходите си весеки ден? Закона не дава точен и еднозначен отговор на този въпрос.
    7. Пример - клошар събира вторични суровини и ги връща за пари. На място веднага му отдържат 10 % от сумата като данък. След това си купува малко храна, цигари и алкохол. Цигарите и алкохола са акцизни стоки и е почти невъзможно да ги купиш без да си платил начисленият в цената акциз, ДДС и мито. На практика клошаря превръща кочти целият си доход в данъци. Но той няма никави граждански права, не го лекуват не нему помагат.
    8. Това не се случва само с клошаря, това се случва със всички нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Към автора: прав си ПОЧТИ за всичко.
      Към bon: по дължината на post-а разбирам, че имаш претенции за компетентно мнение по ЗАДАДЕНИТЕ /не отговорените/ въпроси. Бих се съгласил с някои от твоите съждения, особено ако имаше поне едно изречение без граматическа, правописна, стилистична, и, най-лошото, фактологическа грешка. С каквито изобилства твоят post.

      Изтриване