четвъртък, 10 декември 2009 г.

Отново за БГ Репортер

Вчера ми писа едно момиче по скайпа, за да ме пита нещо за БГ Репортер. Тъй като нямах ярък спомен за нейно творение, реших да вляза в сайта, за да потърся.
Идва ми да попитам – какво беше това БГ Репортер?

Пусто и празно в сайта. Прилича ми на мегдана на село, в горещ летен ден, когато малцината жители са се изпокрили по къщите си и само един старец седи под навеса на кръчмата, подпрял се на бастунчето и съзерцава безкрая. Какво стана? Къде отидоха хората, къде изчезнаха приятелствата, сладките приказки, гъмжилото, грохотът на невъздържаните коментари?

Колко топло и уютно местенце беше сайта, как с трепет го отварях сутрин, как пишех с удоволствие, как се радвах на всяка моя поместена статия; поглъщах написаното от другите. И не бях само аз, усещах, че и на другите им доставя удоволствие да са част от сайта. А колко весело беше преди Коледа миналата година.....
Много тривиални изречения могат да се напишат, като „Хубавите неща бързо свършват”, „Хубавото е кратко”, но не ми става по-леко от това.
В България ако нещо не се разцепи, то просто няма да е българско! То не бяха партии, то не бяха парламентарни групи, то не бяха предавания, то не бяха творчески и артистични групи, фондации и асоциации, които се разцепиха, та как да остане цял и БГ Репортер? Разцеплението е заложено още в създаването.

За умрелият /сайт/ или добро или нищо.


In memoriam
Как ви запомних всички вас, пишещи в сайта:

Бети Сиракова с „За мен и за жените”
Весна Петрова с нейния „Синдром на сърдитите лелки”;
Цветан Минчев и неговата „Теория за …..гърдата”;
Георги Сотиров с внук Алеко, кръстен на него, с боба от Египет, казанът за ракия и рецептата за капама;
Румен Донкин с философския си поглед към нещата;
Стела Недкова, която е невероятно добра и в стихове и в проза;
Красимира Минчева с хубавото бебе в профила си;
Мария Темелкова;
артистичната Лилия Илинова;
журналистката Мария Маринова,която твърдо отстоява позициите си,
Милена Бончева Димова – харесвах я как пише, Елица и нейния съпруг Емил,
Силвия Ангелова;

„Класната” Дани Божинова, както сполучливо я нарече Петър Донкин.

Росен, с неговите описания от Белгия и света, с чудесните му писания за любовта, който беше най-шумен, най-запомнящ се.
Албена Иванова, която има дарба да пише;
изпълнената с любов Юмюгюл Ахмед ;
Цветан Ненов;
оригиналната Мая Долапчиева
Петър Донкин – най-добрият,
Паула Лайт, която пише интелигентно, но много рядко се появяваше;
разбира се – непокорното дете на сайта Симо, поетесите Атоанета и Цветомира;
журналистката Христина Чопарова,
Ясен Василев, който беше интересен автор, но не всички го разбираха,
загриженият за съдбата на Палестина и народа й, Мариян.
Валентин Михалев – един чудесен разказвач,
да спомена и себе си с най-значимото ми написано - "Усмихни се, утре ще бъде по-лошо" .

И всички останали в сайта БГ Репортер, не мога да изброя толкова имена – добре че ви имаше!

6 коментара:

  1. Не мога да се съглася, че разцеплението е заложено още при създаването, защото по същество БГрепортер си е тип социална мрежа. Разбираемо е, че добрият тон не може да се запази дълго, и колкото от потребителите зависи да го поддържат, толкова и от създателите му - да се грижат за атмосферата.
    Ако направя аналогия, по-скоро прилича на къща, в която си решил да спретнеш купон. Всичко е хубаво, даваш си сметка и, че гостите може би не са от най-прибраните, но идеята е купонът да се получи. Получава се, но основната грижа е на домакинът, къщата да остане чиста преди, по време, и след купона.
    Ако има желаещи да почистят и ремонтират, може пак да бъде хубаво - не е извинение, нито оправдание това, че в България всичко хубаво е обречено на провал. Така мисля.

    ОтговорИзтриване
  2. Според мен самите те са си виновни, след като се отнесоха така с авторите си, не им платиха и ги излъгаха. Затова и авторите ги напуснаха, а като ги няма тях, няма и кой да поддържа сайта и да му дава живот.

    ОтговорИзтриване
  3. Грижата и отговорността за един сайт е на стопаните му. Всички знаем, че за да е уютен дома, трябва стопанка. А стопанката на сайта - Дани Божинова, е напуснала.
    Носталгията ме върна там..

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Нова 2010 ! Желая ти здраве, щастие и успехи! От блога ти разбрах какво се е случило с "БГ Репортер" и мисля, че този край беше предизвестен. Мисля, че идва да покаже, че когато няма визия нещата просто не се получават. Добра идея може да "роди" всеки, но да я реализира - не. Не знам дали е от манталитета ни, но със сигурност и той е оказал влиание.

    ОтговорИзтриване
  5. Диана, Честита Нова 2010 година и от мен! С най-добри пожелания. Малко съм шокиран от съобщението за БГРепортер, защото там се запознах с много хора, там са поместени множество мои статии, репортажи и т.н., Дани сама по себе си не беше лош човек, умееше да приобщава хората както някой от колегите я беше нарекал "класната". Какво ще стане с другите хора, които останаха въпреки големите размирици преди време???

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви за честитките! Честита Нова година на всички!
    Не мога да дам отговор на въпросите, и аз съм само наблюдател, отстрани. Писах си с Дани във facebook, но тя работи вече другаде и не си е тръгнала с добри чувства от БГРепортер.Само това знам.
    На всички ще ни липсва БГРепортер предполагам, по една или друга причина.

    ОтговорИзтриване